Tientallen personen aangehouden voor fraude met cryptomunten in Turkije en diefstal 1,6 miljard euro

In Turkije zijn tientallen personen aangehouden in verband met een groot onderzoek naar fraude met cryptomunten.

De zaak is gelinkt aan Thodex, een van de grootste handelsplatformen voor crypto’s in Turkije. Het platform werd deze week plotseling platgelegd. De oprichter en topman is naar verluidt met 2 miljard dollar aan geld/crypto van investeerders op de vlucht geslagen.

De Turkse politie heeft een onderzoek ingesteld en 62 personen aangehouden. Zestien andere verdachten worden nog gezocht. Het hoofdkantoor van Thodex is doorzocht en er zouden computers in beslag zijn genomen. Vermoedelijk hebben bijna 400.000 mensen hun investeringen op Thodex verloren.

De oprichter van Thodezx, Faruk Fatih Özer, zou naar Albanië zijn gevlucht. Hij heeft in een verklaring laten weten dat investeerders hun geld zullen krijgen en dat hij spoedig naar Turkije zal terugkeren om met justitie samen te werken. De Turkse autoriteiten zijn van plan een internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen.

Onlangs werd nog bekend dat Turkije vanaf eind april alle betalingen met digitale munten zoals bitcoins gaat verbieden. Reden hiervoor zou volgens de Turkse centrale bank zijn dat de risico’s op verliezen met cryptomunten te groot zijn.