Tip van ING na overboeking 880.000 euro leidde naar verdachten fraude mondkapjes

De aanhouding van twee mannen door de FIOD voor fraude met mondkapjes kwam na een tip van de bank. De ING maakte melding na een storting van 880.000 euro op een bankrekening.

Toen het geld werd overgeboekt zag het systeem van de bank dit als mogelijke aanwijzing voor fraude. Vervolgens werd de FIOD getipt die verder onderzoek heeft ingesteld. Hierbij kwamen twee mannen in beeld die na onderzoek op 6 april werden aangehouden.

Twee Duitse bedrijven bleken elf miljoen mondkapjes te hebben besteld en deden een aanbetaling van 880.000 euro. Na overboeking bleek al snel dat er hier mogelijk sprake was van fraude. Er werd niets geleverd en het geld is vrijwel direct van de rekening verdwenen. Het gros is overgeboekt naar een bankrekening in Nigeria.

Er zou sprake zijn van een derde verdachte die vermoedelijk de fraude in gang heeft gezet. De twee Nederlandse verdachten blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest verlengd met negentig dagen. De zaak zal later inhoudelijk worden behandeld.