De 999 kilo cocaïne aangetroffen na tips. © OM

Tips leiden naar 84 miljoen euro aan cocaïne en uithalers in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven is voor 84 miljoen euro aan cocaïne gepakt na tips.

Naar aanleiding van de binnengekomen tips stelde de douane een onderzoek in. Op 4 juni werd de eerste partij ontdekt achter de luiken van een koelcontainer, die geladen was met bananen uit Costa Rica. Het bleek te gaan om 60 kilogram cocaïne.

Op 8 juni werden twee verschillende partijen ontdekt. De eerste keer troffen douaniers in een container gevuld met bananen uit Ecuador totaal 24 kilo cocaïne aan. Niet veel later troffen zij wederom in een koelcontainer met bananen uit Ecuador totaal 50 kilo cocaïne aan. De verse bananen waren respectievelijk bestemd voor een bedrijf in Zeeland en Duitsland.

Bij een actie op vrijdag werd in hetzelfde onderzoek nog een partij drugs onderschept. Het ging om 999 kilo cocaïne. De verdovende middelen werden gevonden in dozen gevuld met walnoten. De container was afkomstig uit Chili en waren bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. 

Volgens de douane ging het om een opvallende modus operandi. De balen met drugs konden makkelijk uit de container worden gehaald door zogenoemde uithalers. Op het haventerrein zijn dan ook na onderzoek twee uithalers aangehouden. Eén verdachte, een 20-jarige man uit Nieuw-Vennep, is inmiddels heengezonden en moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter. De ander, een 24-jarige man uit Rotterdam, blijft wel vastzitten omdat hij vaker op een haventerrein is aangehouden. 

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaken verder in onderzoek. De in totaal 1133 kilo blokken cocaïne met een straatwaarde van circa 84 miljoen euro zijn inmiddels vernietigd. De bedrijven hebben vermoedelijk niets met de smokkel te maken. Er is verder onderzoek gaande naar de grootschalige drugssmokkel.

De 999 kilo cocaïne aangetroffen na tips. © OM