Tot 8 jaar cel voor grootschalige productie harddrugs en drugstransport na kraken Encrochat

De rechtbank heeft tot 8 jaar gevangenisstraf opgelegd voor grootschalige productie van harddrugs.

Het onderzoek werd gestart nadat in 2019 een verdachte in beeld kwam bij de politie na een anonieme tip. Hij zou als metaalbewerker smeltbakken en koelers maken die gebruikt worden in drugslabs. Vanwege deze verdenking werden in het kantoor van de verdachte een camera en microfoon geplaatst waarmee vertrouwelijke gesprekken werden opgenomen. Hierdoor kreeg de politie veel belastende informatie in handen en ook zicht op andere verdachten. In september 2020 werden uiteindelijk zeven mannen van de groep aangehouden. De achtste verdachte is later in beeld gekomen.

Veel bewijs in deze strafzaak kwam uit versleutelde Encrochat berichten. De verdachten maakten gebruik van de telefoons. Bij het uitlezen van de chats kwam veel belastend materiaal naar voren. Er bleken onder meer plannen te worden gemaakt om een grote hoeveelheid drugs te transporteren naar Togo. Daarnaast werd gesproken over opslaglocaties, grondstoffen en koks voor de productie van drugs. Tijdens de behandeling van deze strafzaak stelden de advocaten van de acht verdachten het gebruik van EncroChat als bewijs ter discussie. De rechtbank heeft zich over deze vraag gebogen en is uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het gebruik rechtmatig is.  

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft celstraffen van 3 tot 8 jaar opgelegd. Het gaat onder meer om het medeplegen van voorbereidingshandelingen voor de grootschalige productie van harddrugs. Een 54-jarige Bosschenaar, die wordt gezien als spin in het web en fungeerde als opdrachtgever en financier, kreeg de hoogste straf: een gevangenisstraf van acht jaar. Zijn rechterhand, een 55-jarige Tilburger, kreeg zeven jaar gevangenisstraf. De 49-jarige metaalbewerker uit Tilburg werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De andere verdachten kregen drie tot vijf jaar gevangenisstraf.