Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Tonnen euro’s cash en sieraden in beslag bij invallen in Zaanstad en Amsterdam

De FIOD heeft in een onderzoek naar fraude invallen verricht en in een pand in Amsterdam 340.000 euro cash en sieraden aangetroffen en in beslag genomen.

Op woensdag heeft de FIOD vijf locaties in Zaanstad en Amsterdam doorzocht in een onderzoek naar fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit is een subsidie voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben.

De FIOD doorzocht twee woningen en een bedrijfspand in Zaanstad en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Hierbij is beslag gelegd op 340.000 euro contant geld en een grote hoeveelheid sieraden. Ook is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het fraudeonderzoek is gestart nadat een bank een ongebruikelijke transactie had gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). In het onderzoek van de FIOD kwamen meerdere verdachten in beeld. Zij hebben vermoedelijk in georganiseerd verband aanvragen voor een TVL-subsidie ingediend. Hierbij maakten zij gebruik van vennootschappen en de identiteit van derden. Ook zouden zij voor tienduizenden euro’s producten hebben besteld op naam van de gebruikte vennootschappen. Na aflevering van de producten werden deze niet betaald, aldus een woordvoerder. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.