Wiet, donkere wolken en regen op komst. © crime-nieuws.nl

Top coffeeshopketen The Grass Company vervolgd inzake witwassen en fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier leidinggevenden van coffeeshopsketen The Grass Company vervolgen voor fraude, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Eén van de verdachten is Johan van Laarhoven die een gevangenisstraf uitzit in Thailand. Van Laarhoven en zijn broer staan samen met twee 57-jarige mannen uit Tilburg en Bladel terecht. Of Johan van Laarhoven zich kan verdedigen is maar zeer de vraag aangezien hij 75 jaar cel, waarvan hij er minstens 20 moet uitzitten, opgelegd heeft gekregen.

Het onderzoek naar The Grass Company werd eind 2011 gestart. Toen was er een verdenking van mensenhandel en bezit van te grote hoeveelheden softdrugs. Daarna richtte het onderzoek zich ook op de complexe illegale geldstromen rondom de coffeeshops van de holding The Grass Company. De holding beheert vier coffeeshops in Noord-Brabant, twee in Tilburg en twee in Den Bosch.

Het onderzoek leidde tot meerdere doorzoekingen in de zomer van 2014 en aanhoudingen in maart 2016. Volgens justitie zijn er mogelijk 60 personen betrokken geweest bij de vermeende criminele praktijken. Mogelijk zullen andere betrokkenen later nog worden gedagvaard.