© crime-nieuws.nl

Topadvocaat in België veroordeeld tot celstraf voor deelname criminele organisatie na ontvangst ‘dikke enveloppe’

In België is een topadvocaat veroordeeld tot een gevangenisstraf voor deelname aan een criminele organisatie.

Volgens de Gazet van Antwerpen was advocaat Pol Vandemeulebroucke verdachte in een groot onderzoek naar handel in cocaïne. Hij kwam in beeld tijdens afgetapte telefoongesprekken van een groep Albanezen die grote partijen cocaïne smokkelden via de Antwerpse haven. Daaruit rees de verdenking dat Vandemeulebroucke mogelijk betrokken was bij de organisatie en dat er geen sprake was van een ‘reguliere advocaat-cliënt relatie’, aldus het hof van beroep.

Toen er een drugstransport werd onderschept ontstonden er spanningen in de groep en nam de advocaat contact op met een journalist van de Gazet van Antwerpen met de vraag of er recent drugs in beslag waren genomen. Het parket bevestigde dit en er werd vervolgens een artikel geschreven over de onderschepping van de partij cocaïne.

Na onderzoek concludeert het hof dat Vandemeuelebroucke zeer waarschijnlijk geld heeft gekregen voor de informatie. Het zou gaan om een ‘dikke enveloppe’. De advocaat is nu schuldig bevonden en heeft een jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Eerder werd hij al drie keer beschuldigd van het doorspelen van gevoelige informatie naar criminelen.