Marokko eist uitlevering verdachte Marengo-proces Ridouan Taghi vanwege liquidatie in Marrakech

De Marokkaanse autoriteiten hebben om uitlevering gevraagd van één van de verdachten in het Marengo liquidatieproces.

Het gaat om de 28-jarige Achraf B. die in het Marengo-proces verdacht wordt van betrokkenheid bij de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Verder wordt B. ook verdacht van het medeplegen van de liquidatie op Martin Kok van Vlinderscrime en twee pogingen tot liquidaties. De Marokkaanse autoriteiten verdenken hem van betrokkenheid bij de liquidatie bij café La Creme in Marrakech.

De advocaat van B. heeft betoogd dat de uitlevering naar Marokko geweigerd moet worden omdat het land verdachten stelselmatig zou martelen. De procedure rond het uitleveringsverzoek loopt inmiddels al enige tijd maar er is nog niets besloten. Volgens advocaat Guy Weski kan de uitlevering hoe dan ook niet doorgaan omdat Nederland in principe geen mensen uitlevert aan landen waar de mensenrechten worden geschonden. De rechtbank zal hier nog een beslissing over moeten nemen. Wanneer dat plaats zal gaan vinden is nog niet bekend.

In november 2017 werd de zoon van een Marokkaanse rechter per vergissing doodgeschoten bij café La Creme in Marrakech. De daders hadden eigenlijk Mustapha F. alias ‘Moes’ moeten liquideren maar die zou even voor hun aankomst van stoel zijn gewisseld. De politie stelde een onderzoek in en hield al snel twee Nederlanders aan op verdenking van het uitvoeren van de moord.

De twee schutters, de 30-jarige Shardyone S. en de 26-jarige Edwin R.M., hebben in verband met hun rol  uiteindelijk de doodstraf opgelegd gekregen. Dat betekent dat ze levenslang zullen vastzitten aangezien Marokko de doodstraf sinds 1993 niet meer heeft voltrokken. Vijftien andere personen hebben in verband met de liquidatie bij café La Creme in Marrakech straffen van 3 maanden tot 20 jaar opgelegd gekregen.

Ook het doelwit ‘Moes’ is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor onder meer drugshandel. Hij kreeg 15 jaar cel van de rechter in Marokko. Zijn café en andere bezittingen zoals peperdure wagens zijn in beslag genomen. Ook de broer van het doelwit is veroordeeld tot een langdurige celstraf van 8 jaar.