Topcrimineel Henk R. alias ‘De Zwarte Cobra’ in cel aangehouden voor dubbele liquidatie

Topcrimineel Henk R. alias ‘De Zwarte Cobra’ is in zijn cel aangehouden voor een dubbele liquidatie.

Dat heeft zijn advocaat bevestigd aan De Telegraaf. Eind januari keerde R. terug in Nederland nadat hij bijna zestien jaar gevangenisstraf had uitgezeten in de Verenigde Staten. Daar werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij het voorbereiden van een grootschalige xtc-deal. De zaak zat nogal dubieus in elkaar en R. werd door een bekende van hem in de val gelokt.

Direct nadat De Zwarte Cobra in Nederland arriveerde werd hij vastgezet voor een gevangenisstraf van veertien die hij in 2001 opgelegd had gekregen. Nu is de topcrimineel in zijn cel aangehouden voor een dubbele moord. Het gaat om de liquidatie van Hennie Shamel (55) en zijn vriendin Anne de Witte (44) in 1993 in Antwerpen.

De zaak tegen andere verdachten van de dubbele liquidatie is behandeld in het grote liquidatieproces Passage. In het proces zijn uiteindelijk vier personen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De Zwarte Cobra hangt nu ook een mogelijk zware straf op aangezien hij door kroontgetuige Peter La Serpe werd aangewezen als de opdrachtgever. Hij wordt vrijdag voorgeleid en zal er mogelijk meer bekend worden omtrent de precieze verdenkingen.