© YouTube

VIDEO: Beelden vrijgegeven van aanhouding gezochte Ierse topcrimineel ‘The Monk’ in Spanje

De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de aanhouding van de gezochte Ierse topcrimineel Gerry Hutch alias ‘The Monk’.

De 58-jarige topcrimineel werd al ruim vijf jaar gezocht door de Ierse autoriteiten. The Monk wordt gelinkt aan een moordaanslag tijdens een boks evenement in het Regency Hotel in Dublin. Het doelwit zou Daniel Kinahan zijn, een vermeend kopstuk van de beruchte Kinahan-misdaadclan. Een moordcommando drong het hotel binnen gewapend met AK-47 machinegeweren. Het doelwit reageerde snel en wist via een achterdeur te ontsnappen. Eén persoon, de 33-jarige David Byrne, kwam bij de aanslag om het leven.

De Kinahans zouden al snel het vermoeden hebben dat Hutch achter de aanslag zat en hebben een prijs van een miljoen euro op zijn hoofd gezet. Geruime tijd wist de topcrimineel uit handen te blijven van zijn rivalen en de autoriteiten. Er zijn over en weer liquidaties gepleegd waarbij familie van Hutch werd geliquideerd en personen gelinkt aan de Kinahans. Er zijn in totaal voor zover bekend rond de 18 slachtoffers gevallen.

De Spaanse politie wist The Monk vorige week te traceren in Fuengirola aan de Costa del Sol. Daar werd hij bij een actie aangehouden. Hij zit nu vast en wordt mogelijk overgeleverd aan Ierland. Of er naast betrokkenheid bij de liquidatiepoging in Dublin nog andere aanklachten zijn tegen Hutch is nog niet bekend.

De topcrimineel staat al langer in het vizier van justitie in Ierland. Al sinds de jaren ’90 is The Monk een bekende in het criminele milieu. Toen hield hij zich naar verluidt voornamelijk bezig met gewapende overvallen op geldtransporten en gelddepots. Hierbij werden miljoenen buitgemaakt. Hutch is hiervoor overigens nooit in staat van beschuldiging gesteld en/of veroordeeld.