© Pexels

Topcrimineel Henk R. alias Zwarte Cobra na 16 jaar in Amerikaanse cel weer in Nederland

De Nederlandse topcrimineel Henk R. alias de Zwarte Cobra is na een jarenlange celstraf in de VS, weer terug in Nederland.

Dat heeft zijn advocaat Mark Teurlings bevestigd na berichten in de media. R. kwam vanochtend aan in Nederland en is meteen weer aangehouden. Hij heeft nog een gevangenisstraf open staan van meer dan 20 jaar geleden. Zijn advocaat heeft hem nog niet kunnen spreken.

De Zwarte Cobra werd in 2003 aangehouden in Spanje op verzoek van de Amerikaanse DEA. R. werd in de val gelokt bij de smokkel van een miljoen xtc-pillen naar de VS. Er werd destijds een vies spelletje gespeeld en R. heeft hiervoor moeten boeten. Hij werd uitgeleverd aan de Amerikanen en is daar veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar.

Justitie in Nederland bevestigt dat Henk R. is aangekomen en meteen weer aangehouden. Hij heeft volgens het OM nog een straf van 14 maanden openstaan voor een veroordeling uit 2001 voor een drugszaak. Daarnaast wordt R. verdacht van het opdracht geven tot een liquidatie in 1993 op drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin. Beide werden doodgeschoten in Antwerpen. De zaak is behandeld in het Passage-proces waar onder meer Dino Soerel in terechtstond en levenslang kreeg. ‘Er wordt nu gekeken hoe een eventuele vervolging vormgegeven kan worden’, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).