Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 10 jaar cel plus betalen 200.000 euro opgelegd voor aanslag op pand De Telegraaf

De rechtbank in Amsterdam heeft tot tien jaar cel en het betalen van 200.000 euro voor de aanslag op het pand van De Telegraaf.

Volgens de rechtbank was de brandstichting een ‘aanval op de persvrijheid’. Drie van de elf verdachten werden vrijgesproken. Verdachte Bilal El H. kreeg de hoogste straf van tien jaar opgelegd. Tegen hem was twaalf jaar geëist. Een andere verdachte, Nabil D., kreeg 4,5 jaar cel. Tegen hem had de officier van justitie negen jaar cel geëist.

‘Hoewel de precieze achtergrond van de brandstichting niet uit het dossier blijkt, ziet de rechtbank de daad wel als een tegenactie van de georganiseerde criminaliteit gericht op De Telegraaf’, aldus de rechtbank. ‘De actie had tot doel de krant te beïnvloeden en is daarmee een aanval op de persvrijheid.’

Naast de opgelegde celstraffen moeten de veroordeelde mannen De Telegraaf ook een schadevergoeding betalen. Het gaat om een bedrag van 200.000 euro. De verdachten en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.