Tot 10 jaar cel voor reeks geweldsincidenten bij afpersing fruitbedrijf Hedel door drugscriminelen

De rechtbank heeft tot tien jaar gevangenisstraf opgelegd voor een reeks geweldsincident gelinkt aan de afpersing van een fruitbedrijf in Hedel door drugscriminelen.

De reeks aanslagen hebben te maken met een afpersing die in mei 2019 startte nadat een grote partij cocaïne werd aangetroffen in een lading fruit van het bedrijf. Er werd een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd door zware drugscriminelen. Als er niet betaald werd zouden willekeurige medewerkers worden geliquideerd. Daarna volgde een reeks geweldsincidenten met onder meer beschietingen en explosieven.

Voor de rechtbank stonden zeven mannen terecht die betrokken zouden zijn bij de incidenten. Tussen 5 oktober 2020 en 25 november 2020 zijn er zware vuurwerkbommen (shells) naar in totaal acht woningen van (voormalige) medewerkers van het fruitbedrijf gegooid. Het ging daarbij om woningen in Tiel (2), Rosmalen, Breda, Vlijmen, Kerkdriel en Hedel. Bij deze nachtelijke aanslagen vonden hevige ontploffingen plaats dichtbij de woningen waar de bewoners vaak lagen te slapen. Ook liepen meerdere woningen forse schade op en brandde één woning zelfs volledig af. De politie heeft twee aanslagen in Hilversum in december 2020 weten te verijdelen. 

De rechtbank heeft de zeven mannen schuldig bevonden inzake betrokkenheid bij de aanslagen. De uitlokker, een 21-jarige man uit Hilversum, kreeg de hoogste straf van tien jaar opgelegd. Vijf uitvoerders kregen straffen van tussen de 18 maanden en 8 jaar. Een verdachte die minderjarig was ten tijde van de aanslagen, kreeg 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.