Tot 10 jaar cel voor Utrechters na opblazen reeks geldautomaten bij plofkraken

De rechtbank heeft drie mannen uit Utrecht veroordeeld tot lange gevangenisstraffen in verband met een reeks plofkraken.

De plofkraken werden gepleegd tussen december 2017 en eind februari 2018. Er werd in totaal acht keer geprobeerd om geld te stelen uit verschillende pinautomaten. Het lukte slechts in één geval om geld buit te maken. Dat was op 7 januari 2018 in Didam waarbij er 83.000 euro werd buitgemaakt. Het met verf besmeurde geld is later teruggevonden in een bus. Bij de laatste poging plofkraak in Druten werden twee van de drie verdachten op heterdaad betrapt en aangehouden.

Het ging in alle gevallen om een soortgelijke werkwijze. Zo werd bij de kraken gebruik gemaakt van gehuurde bussen, scooters zonder kenteken en droegen de verdachten bivakmutsen, werkhandschoenen, donkere kleding en regenpakken om herkenning of het achterlaten van sporen te voorkomen. Ook werden verschillende telefoons gebruikt en werden medeverdachten aangespoord alle communicatie te wissen.

Na de plofkraken sloegen de verdachten op de vlucht op een scooter en hielden zich daarna enkele uren schuil in een gehuurde bus. De binnenkant van de bus was bekleed met noppenfolie om niet getraceerd te worden door warmtecamera’s. Na enkele uren werden ze in de ochtend opgehaald door een andere verdachte.

De hoofdverdachte, een 32-jarige man, is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Twee andere medeverdachten zijn respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar en 30 maanden gevangenisstraf. Een vierde verdachte die vorig jaar is veroordeeld voor het plegen van andere plofkraken is voor deze plofkraken vrijgesproken door de rechtbank.