Filiaal van de Rabobank aan de Kade in Oudenbosch waar de kluisjes zijn leeggehaald. © Google Maps

Celstraffen opgelegd voor kluisjesroof Rabobank waarbij miljoenen aan geld en sieraden werd buitgemaakt

De rechtbank heeft tot vier jaar cel opgelegd voor de kluisjesroof bij de Rabobank in Oudenbosch. De daders maakten miljoenen aan geld en sieraden buit.

De verdachten zijn twee mannen die ten tijde van de kluisjesroof werkzaam waren als bewaker. Volgens de rechtbank hebben de twee de gelegenheid gecreëerd en meegeholpen om tijdens hun dienst de bank te beroven. Ze hebben op vrijdagavond de zogeheten robotkluis geopend, de particuliere kluisjes eruit gehaald en deze klaar gezet voor twee mededaders. Door het alarm en bewegingssensoren uit te schakelen maakten ze het mogelijk dat deze twee mededaders in het weekeinde de bank binnen kwamen om de kluisjes open te breken en later de buit in vuilniszakken naar buiten te dragen.

Na de roof hebben de twee bewakers het alarm weer ingeschakeld. Ze hadden dit plan terdege voorbereid door in de maanden ervoor tijdens hun werk als beveiliger alarmsystemen te controleren, tests te doen met het alarm en de code van de kluis te testen. Aldus de rechtbank. De voormalige bewakers hebben voor hun rol celstraffen van vier jaar opgelegd gekregen. De kluisjeskrakers zijn nooit aangehouden en worden nog gezocht.