© Crime-Nieuws.nl

Tot 11 jaar cel geëist voor ontvoering en bedreiging criminele milieu Gouda vanwege 65 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 11 jaar cel geëist voor een ontvoering en bedreiging bij een drugsruzie in regio Gouda vanwege een partij verdwenen cocaïne.

In mei 2020 ontstond er paniek in het criminele milieu in de regio Gouda vanwege een verdwenen partij van 65 kilo cocaïne. De gemoederen liepen zo hoog op dat informatie uit het geheime Encrochat-onderzoek vroegtijdig met de politie werd gedeeld, zodat die kon ingrijpen. Het leven van één van de betrokkenen was op dat moment acuut in gevaar.

Vijf verdachten moeten zich nu voor de rechter verantwoorden. Te beginnen met een 53-jarige man uit Voorburg. Hij heeft de cocaïne in mei overgedragen om af te leveren in Engeland. Daar zijn ze echter nooit aangekomen en de smokkelaars kwamen verhaal halen bij de man aan wie de partij was overgedragen voor transport. Het ging om een op dat moment 67-jarige man uit Gouda. Uit chats blijkt dat de verdachte uit Voorburg samen met anderen van plan was om de vervoerder en zijn familie te gijzelen of ontvoeren om te achterhalen wat er met de partij cocaïne was gebeurd.

De man van het transport werd door twee mannen opgezocht toen hij bij familie op bezoek was. Later bleek dat er een baken onder zijn auto zat, waardoor ze hem hadden kunnen opsporen. Hij werd mishandeld en ze dwongen hem om in zijn eigen auto ergens naartoe te rijden. De man die bij hem bleef bedreigde hem en deelde opnieuw tikken uit toen het slachtoffer uit zijn auto ontsnapte. Kort erna volgden dreigbriefjes, met daarop een telefoonnummer dat gebeld moest worden. Ook buren vonden later zo’n dreigend briefje in de bus: ‘Voorkom onherstelbare schade en breng onze spullen terug. Laatste kans!’. Dat briefje was kennelijk bezorgd op het verkeerde adres.

Begin juni was er opnieuw een incident. Een man stond voor de deur van de ex-vriendin van de transportman. Hij had een vuurwapen waarmee hij de vrouw bedreigde en zei dat ze in de tuin moest gaan kijken. Daar vond ze vervolgens een handgranaat. ‘Er wordt vaak betoogd dat handel in cocaïne gepaard gaat met geweld en deze zaak is daarvan het bewijs,’ zei de officier van justitie dinsdag tegen de rechtbank. ‘En daarvan worden ook onschuldige mensen de dupe. Andere slachtoffers hadden zeer waarschijnlijk niets te maken met de verdwenen 65 kilo cocaïne en hebben een periode in grote angst geleegd over wie het op hen voorzien had.’

De man van het transport moest zelf eerder al voor de rechtbank verschijnen voor drugsbezit en witwassen van 40.000 euro. Hiervoor heeft hij 5 jaar cel opgelegd gekregen. Het hoger beroep loopt nog. Tegen de man uit Voorburg, die de 65 kilo cocaïne had overgedragen en bezig is geweest met de voorbereidingen van de ontvoering en gijzeling, is 8 jaar cel geëist.

Een 38-jarige man uit Eindhoven moet 11 jaar de cel in, voor zijn rol bij het mislukte transport van de cocaïne naar Engeland, de vrijheidsberoving,  en betrokkenheid bij het produceren van drugs en het verhandelen van wapens, als het aan het OM ligt. Een 59-jarige man uit Nieuw-Vennep hoorde 2 jaar cel tegen zich eisen voor het neerleggen van de granaat en een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die bij de vrijheidsberoving was hoorde 30 maanden eisen.

Op 8 april staat nog een 34-jarige man uit Amsterdam terecht, die zaak is vanwege een coronabesmetting uitgesteld. Op 22 april doet de rechtbank dan uitspraak tegen alle verdachten.