Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 12 jaar geëist tegen criminele organisatie voor grootschalige productie in drugslabs na kraken PGP chats

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar geëist tegen een organisatie voor grootschalige productie van amfetamine.

De verdachten zijn zes mannen met leeftijden die uiteenlopen van 37 tot 67 jaar oud. Ze zijn afkomstig uit Deurne, Neerkant, Helmond, Eindhoven en Nijmegen. Drie van hen is betrokkenheid bij twee professioneel ingerichte werkende amfetamine productielabs tenlastegelegd, de andere drie verdachten wordt betrokkenheid bij één drugslab verweten. door het OM. De mannen hoorden straffen van 12 jaar cel met geldboete van 80.000 (tweemaal), 10 jaar gevangenisstraf en geldboete van 60.000 euro, 8 jaar gevangenisstraf en boete van 40.000 euro, 6 jaar en geldboete van 40.000 euro en tot slot 2 jaar cel met een geldboete van 20.000 euro tegen zich eisen.

Het onderzoek werd in februari 2021 gestart na informatie uit het buitenland. De informatie luidde dat een criminele organisatie een clandestien laboratorium voor de productie van verboden middelen had opgebouwd, dat actief zou zijn op een adres in Neerkant. Het bleek na verder onderzoek te gaan om een groot perceel met een boerderij en een aantal bijgebouwen van een hoveniersbedrijf. Uit het dak van een bijgebouw kwam witte rook. In de schuur (waar eerder de rook onder het dak werd gezien) bleek, toen de politie een inval deed, zich een in werking zijnde productielocatie voor amfetamine te bevinden waar op grote schaal wordt geproduceerd.

Bij de productielocatie in Neerkant werden een 37- en een 43-jarige verdachte uit Eindhoven en Helmond aangehouden. In een camper die daar in de buurt staat is de 49-jarige verdachte uit Nijmegen aangetroffen en aangehouden. Op de bestuurdersstoel vond de politie een AK-47, een automatisch wapen met daarbij een extra patroonhouder. In de camper is een briefje op naam van de 49-jarige Nijmegenaar uit de PI Brugge gevonden. Op de achterkant stonden een aantal vuurwapens (waaronder een AK-47) en bedragen genoemd. In die camper lag ook een trainingsbroek waarin bankpassen van de ING en een Belgisch rijbewijs van hem. In de broekzak van die trainingsbroek zat bijna duizend euro contant. Toen de politie op verzoek van deze verdachte nog een paar tassen en kledingstukken ging halen, werd tussen zijn kleding een plastic tas met daarin drie stapeltjes van duizend euro aangetroffen, in coupures van 50 eurobiljetten.

Een tweede drugslab wordt ook gelinkt aan de groep. Het gaat om een amfetaminelab in Someren dat op 24 december 2020 werd ontdekt en ontmanteld. Dit pand kwam in beeld na twee meldingen via Meld Misdaad Anoniem en het uitlezen van een Encrochat pgp-chat. Op deze locatie is het DNA van één van de verdachten gevonden op een peuk. Uit de telefoon die bij de 57-jarige verdachte in beslag was genomen, bleek dat hij veel contact had met de 67–jarige man uit Neerkant. Ook uit chatgesprekken en foto’s die via cryptofoons met Encrochat en ANOM zijn uitgewisseld, blijken links tussen verdachten en het productielab in Someren en dat in Neerkant.

Twee verdachten uit Deurne komen door Sky ECC chats in beeld voor het uitvoeren van partijen crystal meth naar Duitsland. Het gaat onder meer over de aanhouding van een chauffeur op 18 augustus 2020 op de A44. Bij navraag bij de Duitse autoriteiten blijkt dat de man op 18 augustus 2020 is aangehouden met bijna 8 kilo meth. De chauffeur is in Duitsland al veroordeeld. De rechtbank doet begin januari uitspraak tegen de zes verdachten.