Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 12 jaar geëist tegen top ‘criminele organisatie’ motorclub No Surrender

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen de top van motorclub No Surrender.

Volgens het OM vormden Henk Kuipers, Klaas Otto, Theo ten V. en Rico R. de top van de motorclub in verschillende periodes. In die tijd zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten.

Tegen de oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, werd drie jaar geëist. Bij Ten V. en Rico R. gaat het om celstraffen van respectievelijk zes en vier jaar. De hoogste is eis is tegen Henk Kuipers. Justitie wil hem twaalf jaar de cel in. De eis voor Kuipers valt hoger omdat hij ook verantwoordelijk zou zijn voor mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. De 56-jarige man zou hiervoor gebruik hebben gemaakt van zijn lidmaatschap van No Surrender en de afschrikkende werking die van de club uitgaat, aldus het OM.

Het bewijs komt volgens de officier van afgeluisterde gesprekken. ‘De houding van de verdachten rond het geweld is beschamend. Talloze keren is te horen hoe er wordt gelachen om het geweld, om het letsel, en gevierd wordt hoe iemand weer is afgetuigd.’ De politie kon enige tijd meeluisteren met gesprekken door afluisterapparatuur in het voormalige clubhuis van No Surrender in Emmen.

De advocaten van de verdachten krijgen nog kans om te reageren op alle aantijgingen van justitie. Het is niet bekend wanneer de uitspraak is tegen de (voormalige) top van motorclub No Surrender.