Eén van de daders op de vlucht na liquidatiepoging in Utrecht. © Politie

Twee keer 18 jaar gevangenisstraf geëist voor poging tot liquidatie in Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee keer 18 jaar gevangenisstraf geëist voor een poging tot liquidatie in Utrecht.

Op 3 december 2018 werd een man in de Rietstraat onder vuur genomen. Het slachtoffer reed in zijn auto toen hij werd klemgereden door een busje. Vervolgens ging er een deur open en opende een schutter vrijwel direct het vuur. Door snel handelen wist het slachtoffer de liquidatie te overleven.

Na de liquidatiepoging stelde de politie een groot onderzoek in. Met behulp van onder meer diverse getuigen en camerabeelden is de vluchtroute gereconstrueerd. Daaruit bleek dat het busje niet ver van de plaats delict is geparkeerd waarna de daders te voet verder zijn gevlucht. Verderop zijn zijn de twee in een gereedstaande tweede vluchtauto gestapt, een witte Volkswagen Scirocco. Deze auto wordt in mei 2019 teruggevonden in Capelle aan de IJssel.

In januari 2019 wordt aan de hand van DNA een eerste verdachte aangehouden. Het gaat om een 47-jarige man uit Den Haag. Zijn DNA is op het stuur van de auto aangetroffen. Daarnaast past zijn uiterlijke voorkomen, volgens justitie, bij een van de signalementen die meerdere getuigen gegeven hebben van twee vluchtende mannen na de schietpartij. Ook komt de jas die een van de daders draagt overeen met de jas die de 47-jarige verdachte draagt op een foto op zijn Facebookpagina. Een doorzoeking bij de verdachte thuis leidt tot de vondst van een peilbaken en vijfenhalve kilogram springstof.

Een jaar later, in januari 2020, wordt de tweede verdachte, een 49-jarige man uit Bergen op Zoom, aangehouden. Dit was naar aanleiding van onder meer een tip in oktober 2019 waarbij een man uit Bergen op Zoom wordt genoemd als de schutter. Verschillende politieagenten die werkzaam zijn in Bergen op Zoom herkennen vervolgens een specifieke man uit hun werkgebied op de camerabeelden van de vluchtroute. Het DNA van deze man blijkt overeen te komen met een in de Volkswagen Scirocco aangetroffen spoor.

Beide verdachten ontkennen iets te maken te hebben met de liquidatiepoging in Utrecht. De twee hebben volgens justitie geen aannemelijke verklaring voor het aangetroffen DNA. De officier heeft nu twee keer 18 jaar geëist voor de mislukte liquidatie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.

Eén van de daders op de vlucht na liquidatiepoging in Utrecht. © Politie