Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodschieten man bij bestelbus op woonwagenkamp

De rechtbank heeft tot 12 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een dodelijke schietpartij op een woonwagenkamp in Cothen.

De 50-jarige Mike Goedhart werd in de ochtend van 26 maart 2020 bij het woonwagenkamp neergeschoten. Het slachtoffer is bij zijn bestelbus onder vuur genomen en vrijwel direct overleden. Kort na de schietpartij is de schutter aangehouden. Hij heeft een relatie met de nu 20-jarige dochter van het slachtoffer. Bij de politie bekent hij de schutter te zijn. Hij wilde naar eigen zeggen met zijn schoonvader praten over de relatie die hij had met zijn dochter. Vanwege eerdere confrontaties nam hij voor zijn eigen veiligheid een vuurwapen mee dat de dochter voor hem regelde. Er was volgens de verdachte geen plan om Goedhart te doden.

De rechtbank gelooft het verhaal van de schutter niet en concludeert dat er wel degelijk sprake was van een plan. Alle drie de hoofdrolspelers, de schutter, dochter en vrouw van Goedhart, waren daarvan op de hoogte en hadden een aandeel in dat plan. Dit blijkt niet alleen uit afgeluisterde en opgenomen gesprekken, maar ook uit bewijsmiddelen zoals de richting van de schoten en getuigenverklaringen. Zo maakte het drietal afspraken over de aanslag en werd een vuurwapen met munitie aangeschaft. Er was dus sprake van voorbedachten rade en dus van moord.

De 21-jarige schutter, zijn vriendin en schoonmoeder zijn alle drie schuldig bevonden aan moord op Mike Goedhart. De schutter heeft 10 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd geregen. De dochter van het slachtoffer heeft jeugddetentie van 22 maanden en PIJ-maatregel opgelegd gekregen. De schoonmoeder van de schutter (partner van Mike Goedhart) is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.