Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Tot 14 jaar cel geëist voor grootschalige internationale handel en smokkel blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 14 jaar cel geëist voor grootschalige internationale handel en smokkel van cocaïne.

Het gaat om zeven mannen in de leeftijd van 39 jaar tot 61 jaar uit Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en een 47-jarige vrouw uit Den Haag. Zeven van hen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Daarnaast gaat het om strafbare feiten zoals het smokkelen van cocaïne, bezit harddrugs, witwassen en vuurwapen- en munitiebezit. Naast de geëiste gevangenisstraffen van tussen de twee en veertien jaar vorderde het OM in de zaken van zeven van de acht verdachten een geldboete van 50.000 euro. Ook krijgen de verdachten wat betreft het OM de waardevolle spullen die eerder in beslag zijn genomen, zoals kostbare voertuigen en dure horloges, niet meer terug.

De zaak kwam aan het rollen nadat er een grote partij cocaïne van 488 kilogram werd aangetroffen in een kermisattractie die per boot vanaf Curaçao naar Nederland was verscheept. In april 2016 werd de partij door de douane onderschept tijdens een controle in de Rotterdamse haven. De aangetroffen drugs vertegenwoordigde volgens een woordvoerder van het OM een straatwaarde van 15 miljoen euro.

Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkel door de organisatie was toen al begonnen. In januari 2016 ging het van start naar aanleiding van binnengekomen informatie dat een inmiddels 61-jarige man uit Den Haag grote partijen cocaïne via Schiphol binnen zou smokkelen. Dit was aanleiding om de handelingen van de man en het netwerk om hem heen in kaart te brengen. Dit gebeurde op basis van onder andere telefoontaps, afluisterapparatuur, de inzet van observatieteams en financiële analyses.

Uit onderzoek bleek dat er mogelijk sprake was van grootschalige internationale handel in cocaïne. In september en oktober 2017 werden meerdere panden doorzocht in de regio’s Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam en op Curaçao. In de woning van de 61-jarige verdachte werd naast een aantal goederen die wees op de handel in  drugs ook 61.000 euro cash aangetroffen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak inzake de grootschalige handel en smokkel van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie.