© Pexels

Tot 16 jaar cel voor drugstransporten in accu’s naar Engeland en deelname criminele organisatie

De rechtbank heeft tot 16 jaar cel opgelegd voor deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met internationale drugshandel, liquidaties en witwassen.

Volgens de rechtbank is een 38-jarige man uit Nieuwegein de leider van de organisatie. Samen met anderen zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor meerdere drugstransporten van Nederland naar Groot-Brittannië. De transporten werden tussen 2014 en 2016 gesmokkeld. Het gaat in totaal om minimaal 2500 kilo cocaïne en heroïne. De drugs werden iedere keer op dezelfde wijze gesmokkel/vervoerd. Zo waren het altijd auto-onderdelen die via verschillende transportlijnen naar Groot-Brittannië werden vervoerd. De pakketten cocaïne en heroïne die zijn onderschept, waren verstopt in uitgeholde accu’s en/of acculaders die van binnen waren bekleed met lood. De pakketten waren altijd vacuümverpakt.

Bij doorzoekingen in loodsen (die op naam stonden van verdachten) zijn al dan niet uitgeholde accu’s, verpakkingsfolie en machines gevonden waarmee pakketten vacuüm kunnen worden verpakt. Daarnaast zijn bij verdachten transportbrieven aangetroffen en is in versleutelde PGP-berichten te lezen hoe verdachten het met elkaar over de drugstransporten hebben. Tot slot zijn in twee garageboxen in Bilthoven en in een loods van de verdachte uit Oss in totaal veertien vuurwapens, een machinegeweer, tien handgranaten en een aanzienlijke hoeveelheid munitie aangetroffen.

De rechtbank legt de 38-jarige hoofdverdachte de maximale celstraf op van 16 jaar. Volgens de rechtbank was hij degene die het in de organisatie voor het zeggen had. Hij gaf de andere verdachten opdrachten en bepaalde hoeveel zij voor hun werk betaald kregen. In tegenstelling tot de officier van justitie acht de rechtbank in deze zaak wél bewezen dat de organisatie zich naast drugshandel en wapenbezit, óók bezighield met liquidaties, witwassen en heling van auto’s. De rechtbank komt wel tot een aanzienlijk lagere straf dan de 30 jaar die de officier van justitie had geëist. Dit komt omdat niet is bewezen dat de verdachte opdracht heeft gegeven voor de poging tot liquidatie en de liquidatie op Wout Sabee in De Meern in respectievelijk 2014 en 2016.

De rechtbank legt een 33-jarige man uit Nieuwegein een celstraf op van 14 jaar. Ook zijn rol binnen de criminele organisatie was groot, maar minder groot dan die van zijn medeverdachte. De twee verdachten uit Oss en Varsselder zijn veroordeeld tot celstraffen van 8 jaar en de man uit Amsterdam tot een celstraf van 7 jaar voor deelname aan een criminele organisatie, drugshandel en wapenbezit. De rechtbank spreekt twee mannen uit Nieuwegein wegens gebrek aan bewijs vrij.