Tot 16 jaar cel voor reeks gewelddadige overvallen in Nederland en Duitsland

De rechtbank heeft tot zestien jaar gevangenisstraf opgelegd voor een reeks gewelddadige overvallen in Nederland en Duitsland.

een 23-jarige man uit Enschede is, volgens de rechtbank, schuldig aan vier gewapende overvallen waarbij hij en zijn mededaders grof geweld gebruikten: een woning in Overdinkel en Ambt Delden, een supermarkt in Enschede en een tankstation in het Duitse Alstätte. Twee andere mannen zijn veroordeeld voor hun rol in één van de overvallen tot celstraffen van 3 en 5 jaar. Een vierde verdachte is vrijgesproken.

De 23-jarige Momcilo J. heeft samen met anderen twee overvallen gepleegd op de woningen van kwetsbare ouderen in Ambt Delden (op 19 november 2015) en Overdinkel (op 3 maart 2016). De overvallers kozen de slachtoffers bewust uit en verkenden de omgeving voor ze toesloegen. Tegen de oudere slachtoffers werd grof geweld gebruikt. Zo werden de handen en benen vast getapet en hielden ze bij de hoogbejaarde vrouw in Ambt Delden een pistool tegen haar voorhoofd en probeerden ze de trouwring met geweld af te trekken. De man uit Overdinkel werd mishandeld met een koevoet en geslagen en getrapt over zijn hele lichaam.

Ook de overvallen op het tankstation in Alstätte op 21 september 2016 en de supermarkt in Enschede op 23 januari 2015 verliepen gewelddadig. Medewerkers werden bedreigd met een pistool en mes en ook vast getapet. De eis om geld werd bovendien kracht bijgezet door het pistool in de nek en tegen het hoofd van één van de medewerkers te drukken. De medewerkers van de supermarkt werden enige tijd van hun vrijheid beroofd. De andere verdachten hebben van de rechter straffen van 3 en 5 jaar opgelegd gekregen. Een vierde mande is vrijgesproken.