Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 16,5 jaar cel voor trio gepakt voor plannen aanslag op lhbtiq+-festival na undercoveractie AIVD

In hoger beroep hebben drie verdachten tot 16,5 jaar cel opgelegd gekregen voor het plannen van een aanslag op een willekeurige lhbtiq+-festival.

Het hof acht bewezen dat alle drie de mannen lid zijn geweest van een terroristische organisatie. Daarnaast heeft één van deze verdachten bij de arrestatie de trekker van zijn wapen een aantal keren overgehaald, terwijl hij dit gericht hield op de politieambtenaren die hem arresteerden. Het hof acht in dit geval poging tot doodslag bewezen. De verweren van de verdediging inzake uitlokking door de politie en de AIVD en sturing van het onderzoek door de AIVD zijn door het hof verworpen.

De verdachten werden na een undercoveroperatie van de AIVD aangehouden en vastgezet. Het Haagse hof heeft 16,5 jaar cel aan één verdachte opgelegd. Een tweede verdachte een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Beide verdachten hadden van de rechtbank een gevangenisstraf van 13 jaar gekregen. Het hof heeft een derde verdachte een gevangenisstraf van ruim 5 jaar opgelegd. Deze verdachte had van de rechtbank een gevangenisstraf van 10 jaar gekregen. Het hof heeft bij het opleggen van de straffen rekening gehouden met het feit dat de zaak langer heeft geduurd dan wenselijk is.