Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Levenslang geëist tegen vermeende uitvoerders liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist voor de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat de 22-jarige Delano G. daadwerkelijk heeft geschoten. De nu 36-jarige Poolse verdachte, Kamil E., zou voorverkenningen hebben verricht, de schutter met wapens en munitie naar de plaats delict hebben gebracht, de schutter direct voorafgaand aan de moord diverse aanwijzingen hebben gegeven en naderhand de vluchtauto hebben bestuurd. E. verklaarde die dag niet één maar twee personen te hebben vervoerd van Rotterdam naar Amsterdam. Hij wist naar eigen zeggen niet dat het ging om een liquidatie.

Het OM ziet beide verdachten als volle medeplegers van de moord op Peter R. de Vries. Daarnaast vervolgt het OM hen voor het bezit van de vuurwapens en munitie die zij die dag voorhanden hebben gehad, waaronder het vuurwapen waarmee de moord is gepleegd. De Vries werd doodgeschoten met een omgebouwde alarmpistool. In de vluchtauto bleek ook nog een Heckler & Koch machinegeweer te liggen.

Volgens de officier van justitie is een tijdelijke gevangenisstraf hier niet op zijn plaats. ‘Het feit is zo buitengewoon ernstig, de persoon van de verdachten – zonder enige wroeging of zelfs maar begin van inzicht – is zo vreselijk zorgelijk en de optelsom van eerdere aanslagen op onze rechtsstaat is zo volstrekt onaanvaardbaar, dat met geen mogelijkheid met het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf in deze zaak kan worden volstaan.’

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd. De recherche zou iemand in beeld hebben die communiceerde met de verdachten, maar heeft deze nog niet aangehouden.