De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 19 jaar geëist tegen broers voor pogingen tot liquidaties bij conflict criminele milieu Zwolle

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 19 jaar cel geëist tegen broers Zwolle vanwege hun aandeel in een conflict in het criminele milieu en pogingen tot liquidaties.

Deze strafzaak is het begin van een reeks zittingen waarin in totaal acht verdachten terecht staan voor drugshandel en geweldsincidenten tussen twee groepen concurrerende drugsdealers. Eerder werden al twee mannen veroordeeld voor hun aandeel in de drugshandel in Zwolle.

Het eerste geweld, waarvoor het OM alleen de 26-jarige verdachte verantwoordelijk houdt, vindt plaats op 9 april 2016. Twee mannen worden dan in Zwolle vanuit een rijdende auto op de openbare weg beschoten met een automatisch wapen. Een medeverdachte staat hiervoor in juni terecht.

Volgens het OM proberen de broers in 2019 een concurrent uit te schakelen. Er wordt een mogelijke schutter benaderd, die een wapen geleverd. De uitvoerder wordt 5000 euro beloofd voor de liquidatie. Er werd ook een peilbaken geregeld en onder de auto van het doelwit geplaatst.

Op 26 oktober 2019 komt het daadwerkelijk tot een poging liquidatie. De 26-jarige man zou daarbij vanuit een rijdende auto hebben geschoten op het beoogde slachtoffer bij diens woning. De auto wordt daarna in brand gestoken. Hoewel zijn 27-jarige broer niet bij het daadwerkelijke schieten betrokken is, ziet het OM hem wel als medepleger van deze poging liquidatie, mede gelet op de voorbereidingshandelingen, aldus een woordvoerder.

Daarnaast dicht het OM de broers een belangrijke rol toe bij een gewelddadige beroving van een man op 6 juni 2019. Het slachtoffer, een voormalig hulpje van de broers, werd hierbij  in een woning bedreigd en mishandeld. Twee medeverdachten staan hiervoor in mei terecht.

Voor de 27-jarige verdacht vindt het OM een gevangenisstraf van 13 jaar passend. De 26-jarige man hoorde een gevangenisstraf van 19 jaar tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak tegen de broers.