© crime-nieuws.nl

Tonnen euro’s cash gepakt bij invallen in onderzoek FIOD naar miljoenenfraude met valse facturen

De FIOD heeft in een onderzoek naar miljoenenfraude met valse facturen, meerdere verdachten aangehouden en twaalf doorzoekingen verricht.

Het onderzoek werd gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat een 64-jarige man uit Wateringen tientallen ondernemers in de kledinghandel faciliteerde met valse facturen en hiermee hun ‘zwarte inkoop’ in stand hield. De verdachte verstuurde valse facturen en ontving van ondernemingen miljoenen euro’s op zijn bankrekeningen. Het gros van dit geld werd contant opgenomen. Volgens de FIOD zou de man als vergoeding een percentage van de facturen hebben gekregen. De rest van het geld kregen de kledinghandelaren cash terug.

Op dinsdag is de FIOD in actie gekomen en heeft vijf mannen en een vrouw aangehouden en twaalf doorzoekingen verricht. De hoofdverdachte is vastgezet op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen. De andere verdachten in de leeftijd tussen 23 en 59 jaar worden verdacht van valse aangiften omzetbelasting. Tijdens de doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Diemen en Wateringen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, woningen, auto’s en bankrekeningen. Ook is ruim 600.000 euro aan contanten aangetroffen en in beslag genomen.

In Duitsland is gelijktijdig beslag gelegd op het vermogen (twee woningen en bankrekeningen) van de hoofdverdachte en bij een 69-jarige medeverdachte beslag gelegd op geld en auto’s. Het nadeel voor de belasting zou met de valse facturen zijn opgelopen tot 6 miljoen euro. Het strafrechtelijk onderzoek wordt voortgezet en staat onder leiding van het Functioneel Parket.