Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 2 jaar cel voor broers na om het leven brengen Tim (15) met 17 messteken om schuld 50 euro

Twee broers zijn door de rechtbank veroordeeld voor de moord op de 15-jarige Tim. Het slachtoffer werd in Middelburg doodgestoken vanwege een ruzie om 50 euro.

Bij de politie kwam op 9 januari 2022 een melding binnen dat een gewonde jongen op straat zou liggen in Middelburg. Het blijkt de 15-jarige Tim, die meerdere steekwonden heeft in zijn bovenlichaam. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en overlijdt daar op 12 januari 2022 aan zijn verwondingen. 

Na onderzoek kwamen twee broers van 15 en 16 jaar in beeld als verdachte. Tim zou bij de oudste van de twee een schuld hebben van 50 euro, die hij steeds maar niet terugbetaalde. Toen de jongste verdachte hiervan hoorde, heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij Tim wilde dood maken. Eind december 2021 bestelde de oudste verdachte een zogenaamd survivalmes.

Er wordt een afspraak gemaakt en de jongere broer komt ook. Eenmaal aangekomen wordt er gesproken over de schuld tot de jongste van de twee Tim vastpakt en hem meerdere keren steekt met het survivalmes. Ook als het slachtoffer al op de grond ligt gaat hij door. De oudste verdachte houdt zijn broertje niet tegen. Daarna rennen zij weg en laten Tim zwaargewond achter. 

Volgens de rechtbank is de jongste verdachte al zeker twee maanden voor het incident bezig zijn geweest met het doodsteken van Tim. Van een opwelling was dus geen sprake. De oudste verdachte heeft Tim niet gestoken, maar de rechtbank vindt bewezen dat ook hij opzet had op de dood van Tim. Hij wist van de plannen van zijn broertje, maakte de afspraak met Tim, regelde het mes en greep niet in toen zijn broertje Tim 17 keer stak. 

De rechtbank is van oordeel dat voor allebei de verdachten voldoende tijd is geweest om zich te bedenken en is, nu zij hebben gedaan wat zij al van plan waren, van oordeel dat er sprake is van moord. De jongste krijgt de maximale straf van een jaar cel en een PIJ-maatregel (dat is jeugd tbs). De oudste verdachte krijgt 2 jaar cel en tbs met dwangverpleging.