© Crime-Nieuws.nl

Tot 20 jaar geëist voor doodschieten Colombiaan in Bergen aan Zee na beroving 150K en Rolex bij ripdeal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 20 jaar cel geëist voor het doodschieten van een Colombiaan in Bergen aan Zee bij een poging ontvoering.

Het gewelddadige incident vond plaats op klaarlichte dag op dinsdag 16 februari 2021 om 15.45 uur op het Van der Wijckplein in Bergen. Uit onderzoek blijkt dat meerdere mannen die dag probeerden het slachtoffer te ontvoeren, waartegen de man zich verzette. Hij werd neergeschoten en stierf korte tijd daarna aan zijn verwondingen. De politie start een onderzoek waarbij meerdere verdachten in beeld zijn gekomen. Het gaat om een 36-jarige man uit Den Haag, een 49-jarige man, een 44-jarige man, een 27-jarige man uit Den Haag, een 31-jarige man, een 30-jarige man uit Den Bosch en een 28-jarige man uit Assen. Een andere verdachte is recent zelf geliquideerd.

Naast deze mannen werden op de dag van de ontvoering ook zes Colombianen aangehouden. De politie trof bij hen circa 600.000 euro en twee alarmpistolen aan. Hiervoor worden ze vervolgd inzake witwassen en wapenbezit. Gekraakte Sky ECC berichten zorgden uiteindelijk voor een doorbraak in de zaak. Volgens justitie gaven ze inzicht in de aanleiding van de poging ontvoering en dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee.

De aanleiding bleek een conflict in verband met drugshandel. De 36-jarige hoofdverdachte uit het onderzoek, bleek op 11 februari 2021 in een woning in Zandvoort te zijn mishandeld en beroofd door meerdere Colombianen met wie hij een afspraak had om drugs te kopen. De 36-jarige man werd vastgebonden en beroofd van 150.000 euro en een Rolex horloge. In plaats van cocaïne wilden de Colombianen hem rippen met suiker.

Na de beroving bedacht hij samen met een 49-jarige man een plan om wraak te nemen. Onder andere via hun eerdere tussenpersoon werd de groep getraceerd. Ze deden zich voor als potentiële nieuwe klant en maakten een afspraak. De afspraak werd gepland op 16 februari in Bergen aan Zee. De 36-jarige man geeft bij de 49-jarige man hierover nog aan dat de door de Colombianen gekozen locatie niet ideaal is, omdat er maar één toegangsweg is. Volgens justitie is de actie duidelijk goed voorbereid door de verdachten en eist tot 20 jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.