© US Army via Wikimedia Commons

Tot 20 jaar geëist voor liquidatie Itzhak Meiri door rappende tiener: ‘5 bullets zijn op die man gelost’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 20 jaar geëist voor de liquidatie op Itzhak Meiri.

Het slachtoffer, een bekende uit het criminele milieu die eerder werd veroordeeld voor afpersingen, werd op 22 december 2021 rond 10.50 uur op de Wieringerstraat in Amstelveen onder vuur genomen. Er zouden zeker zeven of acht schoten zijn gelost. Meiri raakte zwaargewond en is in het ziekenhuis overleden. De politie heeft de plaats delict afgezet en een groot onderzoek ingesteld naar de liquidatie.

De jonge verdachten werden al snel na de liquidatie aangehouden door de politie. Het gaat om een 21-jarige en 17-jarige jongen. De twee worden ervan verdachte de liquidatie te hebben uitgevoerd. De 21-jarige zou een bekentenis hebben afgelegd en meldde te hebben gefungeerd als chauffeur. De tiener zou de schoten hebben gelost en Meiri op (destijds) 16-jarige leeftijd hebben doodgeschoten. Wat het extra belastend maakt is het feit dat hij een rap heeft geschreven waarin hij het heeft over de liquidatie. ‘Itzhak is gezet’ en ‘5 bullets zijn op die man gelost’, aldus een aantal van de raps die de tiener schreef.

De officieren hebben tegen de meerderjarige verdachte 20 jaar gevangenisstraf geëist. De minderjarige verdachte hoorde acht jaar gevangenisstraf tegen zich eisen en TBS met dwangverpleging. Met deze forse eisen wordt niet alleen vergelding beoogd, maar ook een generale en preventieve werking. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.