Tot 24 jaar cel voor handel in blokken cocaïne en 500 kilo wiet in Nederland na kraken EncroChat

Een rechtbank in Engeland heeft tot 24 jaar cel opgelegd voor een criminele groep die tegen de lamp liep door EncroChat berichten.

Een georganiseerde misdaadgroep die betrokken was bij de import van cocaïne heeft een nepcomputersbedrijf opgezet om hun illegale activiteiten te verhullen. De groep, geleid door Craig Gallagher, huurde een pand in Widnes, Cheshire, waar ze voorraden insloegen en zelfs fleece truien met de naam van het nepbedrijf “Clarke Computers and Software Limited” lieten maken. Het plan kwam aan het licht toen EncroChat, een versleuteld communicatieplatform, in 2020 werd uitgeschakeld.

De leden van de misdaadgroep gingen tot het uiterste om detectie te voorkomen. Ze maakten gebruik van een speciaal gebouwde schuilplaats in een Renault Twingo om drugs van klasse A te vervoeren. Ook maakten ze gebruik van een pechhulpvrachtwagen en een busje voor raaminstallaties om hun illegale activiteiten tijdens de Coronavirus-lockdown van 2020 te verbergen.

Vier leden van de misdaadgroep zijn in Liverpool Crown Court veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een reeks misdaden. Craig Gallagher, ook bekend als Acidchest en Onion.com op EncroChat, werd veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. Hij was betrokken bij wapenhandel en importeerde meer dan 100 kg cocaïne met een straatwaarde van ongeveer £8 miljoen. Ook zou hij volgens de NCA zeker 500 kilo wiet in Nederland hebben verkocht. Hiervoor is hij echter niet aangeklaagd.

Christopher Van Maren, Marcus Allen en Wesley Campbell kregen ook gevangenisstraffen opgelegd voor hun rol in de criminele organisatie. De politie ontdekte de groep na het analyseren van duizenden berichten op EncroChat. De groep opereerde onder andere vanuit een industriële unit in Trafalgar Court, Widnes, waar ze van plan waren om cocaïne te smokkelen in ladingen computers.