Tot 25 jaar cel geëist voor liquidatie met automatisch vuurwapen in Leiden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 25 jaar cel geëist voor de liquidatie van de Turks-Nederlandse zakenman Zeynel Er. Het slachtoffer werd in juni 2016 in Leiden doodgeschoten met een automatisch vuurwapen.

Tegen de vermeende schutter, de 25-jarige Leon N., heeft het OM 25 jaar cel geëist. Tegen de bestuurder van de vluchtauto, de 36-jarige Mohamed H., is een celstraf van 22 jaar geëist.

Op dinsdag 14 juni 2016 werd het slachtoffer, de 50-jarige Turkse Z.E., onder vuur genomen op de kruising van de Rooseveltstraat en de Gieterijstraat in Leiden. Hij werd meerdere keren geraakt en raakte daarbij zwaargewond. Vervolgens is het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later bezweek aan zijn verwondingen. Hij werd een jaar eerder, op 11 november 2015 in Amsterdam, ook beschoten.

Het gebruikte busje werd na de liquidatie iets verderop aangetroffen. De daders hebben nog geprobeerd om de wagen in brand te steken maar dit is mislukt. De politie heeft onder meer DNA-sporen van beide verdachten, twee handvuurwapens en een automatische wapen aangetroffen. Met het automatische wapen is Zeynel Er doodgeschoten.

Wie de opdrachtgever is voor de liquidatie en wat het motief was, is ook niet bekend geworden. Er is geen connectie gevonden tussen de twee mannen en het slachtoffer. Het OM vermoedt dat de moord dus in opdracht is uitgevoerd voor geld. Het slachtoffer was al eerder beschoten, maar overleefde die aanslag. Een collega van de man was kort voor de liquidatie doodgeschoten. Vermoedt wordt dat dit een vergissing was en de daders toen ook al Zeynel Er wilden doden.

Leon N. stond ook terecht voor voorbereidingshandelingen voor een mogelijke nieuwe liquidatie. In een busje werden zware (automatische) wapens, munitie en maskers gevonden. Vanwege dit feit is de strafeis voor N. iets hoger dan voor zijn medeverdachte.