Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 25 jaar cel voor Amsterdammers inzake liquidatie in Almere

De rechtbank heeft twee Amsterdammers veroordeeld tot een gevangenisstraf tot 25 jaar voor een liquidatie in Almere.

Op 15 december 2015 verliet het slachtoffer, de vermeende Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi die onder de schuilnaam Ali Motamed leefde, zijn woning om naar zijn werk te gaan toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer was spullen aan het laden in zijn bestelbus toen hij van dichtbij door zijn hoofd werd geschoten. Na de liquidatie zijn de daders in een auto gevlucht.

Na onderzoek heeft de politie twee Amsterdammers van 29 en 36 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens de officier van justitie wisten de twee niet om wie het ging en werd de liquidatie alleen voor het geld uitgevoerd. Wie de opdracht zou hebben gegeven is een raadsel. De verdachten ontkennen in ieder geval in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidatie.

De verdachten zijn tegen de lamp gelopen mede dankzij onderschepte PGP berichten van het bedrijf Ennetcom. In de berichten werd over de moord gesproken en het doelwit. De gebruikers van de telefoons waanden zich veilig en spraken open en bloot over misdrijven. Politie en justitie hebben met behulp van de PGP berichten veel onderzoeken gestart.

De officier van justitie heeft 20 en 22 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. De 29-jarige verdachte heeft van de rechtbank 20 jaar cel opgelegd gekregen. De 36-jarige man heeft een hogere straf gekregen dan geëist en moet 25 jaar de cel in. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding van 300.000 euro betalen aan de vrouw en zoon van het slachtoffer.