Foto: YouTube

Tot 27 jaar cel geëist voor (pogingen tot) liquidaties Amsterdam en doodschieten onschuldige man met AK-47

In hoger beroep is tot 27 jaar gevangenisstraf geëist voor een reeks (pogingen tot) liquidaties en het doodschieten van een onschuldige man in Amsterdam.

De moordzaken speelden zich af in omgeving Amsterdam en Almere. Op 1 juni 2017 wordt door ingrijpen van de politie de voorbereiding van een liquidatie van een man gestopt. Twee verdachten worden die dag opgepakt in een gestolen BMW. Een van hen heeft een vuurwapen bij zich, de ander draagt een dubbele laag kleding, handschoenen en een muts. De verdachten blijken beiden een pgp-telefoon op zak te hebben. Een van de inzittenden, de 49-jarige man krijgt vanwege voorbereidingshandelingen voor moord en andere strafbare feiten van de rechtbank Amsterdam in augustus 2018 een gevangenisstraf van zeven jaar. Twee medeverdachten die niet in de auto zaten, waaronder de 44-jarige vrouw, krijgen een celstraf van vijf jaar. Zowel de verdachten als het OM zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Een andere medeverdachte, een 20-jarige man uit Diemen, is een van de hoofdverdachten in de zaak 13IJshamer. De andere inzittende van de BMW, een 37-jarige man, wordt in deze zaak verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord. Hij is de hoofdverdachte in 13Geep. Tegen hem is de hoogste straf van 27 jaar geëist. Hij wordt onder meer verdacht van het doodschieten van de 25-jarige Youssef el Kahtaoui doodgeschoten nadat hij uit zijn auto was gestapt. Op camerabeelden is te zien dat er vanuit een shishalounge op de bestuurder wordt geschoten. Een voorbijrijdende tram wordt door kogels geraakt. Op camerabeelden is te zien dat de geschokte en bange passagiers wegduiken voor de kogels. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, loopt de verdachte naar hem toe en schiet hij de man van dichtbij dood. In de tram worden meerdere kogelgaten aangetroffen, waaronder eentje vlakbij de trambestuurder en een nabij een zitplaats van een passagier. De verdachte is anderhalf jaar late aangehouden na een DNA-match met een aangetroffen kogel. Verder draait de zaak ook nog om een poging tot liquidatie in Almere waarbij het slachtoffer de aanslag overleefde. Later werd de man alsnog geliquideerd in Kerkdriel. Het gerechtshof doet binnenkort uitspraak tegen de verdachten.