© US Army via Wikimedia Commons

Tot 28 jaar cel geëist voor doodschieten onschuldige man bij poging tot liquidatie kopstuk maffia in Amsterdam

Justitie heeft 28 jaar cel geëist tegen een huurmoordenaar voor het doodschieten van een onschuldige eigenaar van een restaurant in Amsterdam bij een poging tot liquidatie van een crimineel.

De 42-jarige verdachte zou op 23 oktober 2019 naar het Hugo de Grootplein zijn gegaan om een liquidatie te plegen. Het doelwit was Jovan Duroviv een kopstuk van de maffia in Montenegro. Se huurmoordenaar opende het vuur raakten doelwit in zijn buik. De restaurant eigenaar schoot zijn vriend te hulp en greep in. De schutter richtte daarop zijn vuurwapen naar achteren en schoot de man neer. Hij overleed kort na de schietpartij.

De politie stelde na de schietpartij een groot onderzoek in en agenten zijn op zoek gegaan naar de vluchtauto. De schutter werd even later in een auto met het vuurwapen waarmee is geschoten aangetroffen en aangehouden. De man bleek schotresten op zijn handen te hebben en in de auto lag ook nog een telefoon die gebruikt is bij de voorbereiding van de liquidatie. De kleding die de man aanhad kwam overeen met de kleding die de schutter droeg. Drie andere verdachten zijn later aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Het bewijs komt onder meer uit gegevens van telefoons en zendmasten.

De officier van justitie heeft tegen de schutter een celstraf van 28 jaar geëist wegens gekwalificeerde doodslag en poging moord. Een 23-jarige verdachte uit IJmuiden en een 30-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats hoorden 25 jaar tegen zich eisen. Een 36-jarige Amsterdammer moet 18 jaar de cel in als het aan justitie ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.