© YouTube (foto ter illustratie)

Tot 3 jaar geëist voor crystal meth drugslab met Mexicaanse ‘koks’ in sportschool Vroomshoop

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot drie jaar gevangenisstraf geëist voor een crystal meth drugslab in een sportschool in Vroomshoop.

De verdachten zijn een man en een vrouw die volgens het OM beiden betrokken zouden zijn geweest bij de productie van synthetische drugs in de sportschool. De man stond ook terecht voor diefstal van stroom, het treffen van voorbereidingshandelingen voor een wietkwekerij, en het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie.

Het onderzoek werd gestart nadat op 29 oktober 2020 informatie binnenkwam dat er mogelijk sprake zou zijn van een drugslab op de locatie van de sportschool. De politie heeft vervolgens op 1 november een inval gedaan. Het laboratorium bleek zich achter een kast te bevinden, die kon worden weggeschoven. Op basis van de grondstoffen die aanwezig waren, hadden er tientallen kilo’s crystal meth kunnen worden geproduceerd, aldus de officier.

In totaal zijn zeven verdachten aangehouden, van wie zich er zes voor de rechter moeten verantwoorden. Deze week stonden alleen de sportschoolhouder en zijn vrouw terecht. De man zou actief hebben gezocht naar mogelijkheden om ruimte in de sportschool crimineel te exploiteren, ingegeven door financiële nood als gevolg van teruggelopen inkomsten door de coronacrisis. Dat hij dacht dat het om hennepkweek zou gaan, acht de officier ongeloofwaardig, onder meer omdat de man zelf pannen zou hebben aangekocht – die zijn niet nodig voor hennepteelt, wel voor de productie van synthetische drugs. Zijn vrouw zou onmisbaar zijn geweest omdat ze Spaans spreekt. Zij kon zo met de organisatie en de uit Mexico afkomstige ‘koks’ communiceren.

De officier vindt dat de man en de vrouw een actief aandeel hebben gehad in de organisatie; ze hebben de locatie verschaft, hebben geklust, pannen gekocht, goederen binnengebracht, de andere verdachten ontvangen, onderdak verschaft aan andere verdachten, andere verdachten heen en weer gereden. De officier tekende daarbij wel aan de man een grotere rol zou hebben gehad dan de vrouw. Tegen de man is een gevangenisstraf van drie jaar geëist en de vrouw hoorde een werkstraf van 200 uur tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.