Verdachte opgepakt voor roven tienduizenden euro’s van oudere slachtoffers via bankhelpdeskfraude

De politie in Middelburg heeft een verdachte aangehouden voor bankhelpdeskfraude.

Het onderzoek werd gestart nadat er vanaf mei 2021, door met name oudere slachtoffers, aangifte werd gedaan van fraude. Het onderzoeksteam bestudeerde aangiftes en bekeek camerabeelden van pintransacties die gedaan werden nadat de oplichter op slinkse wijze de pinpas en bijbehorende code had weten te ontfutselen van zijn slachtoffers. De dader plunderde rekeningen en maakte met zijn oplichtingspraktijken tienduizenden euro’s buit.

Tijdens het onderzoek kwam de identiteit van een mogelijke verdachte aan het licht. De 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden en vastgezet. De verdachte blijkt al eerder te zijn veroordeeld voor soortgelijke vergrijpen. Hij is ingesloten in een politiecellencomplex en wordt verhoord. De politie doet verder onderzoek naar de bankhelpdeskfraude.

De man ging op de volgende wijze te werk. Hij belde oudere mensen op en deed zich voor als medewerker van een bank. Vervolgens wist hij van zijn slachtoffers hun pincode te ontfutselen en zorgde ervoor dat zij hun pinpas ook nog aan hem, of een handlanger, afgaven zodat geld van hun rekening kon worden opgenomen. Die geldopnames vonden plaats in Zeeland, Noord-Holland en het Oosten van Nederland. In totaal kan het team negen zaken linken.