© YouTube (foto ter illustratie)

Tot 4 jaar cel voor zeer professioneel crystal meth drugslab met Mexicanen in Zaandam

De rechtbank heeft tot 4 jaar cel opgelegd voor een crystal meth drugslab met Mexicanen in Zaandam.

Het drugslaboratorium werd in maart 2020 ontdekt bij een doorzoeking van een loods. Op het moment van de inval waren meerdere verdachten verdachten in of rond de loods aanwezig. In het lab lag ruim 26 kilo crystal meth (ook bekend als methamfetamine).

Uit onderzoek blijkt dat ieder een eigen rol had in de organisatie en productieproces. Zo had een Zaandammer een organiserende en coördinerende rol en was hij in het lab actief betrokken bij de productie van harddrugs. Een man uit Koog aan de Zaan was zijn zakelijke gesprekspartner; hij had een faciliterende rol en verrichtte werk in het achterste deel van de loods waar de productielocatie zat. Een 55-jarige man uit eveneens Zaandam had de inhoudelijke kennis van het productieproces. De 36-jarige Mexicaan en de man uit de Dominicaanse Republiek fungeerden als koks in de productie van crystal meth. In de verblijfplaats van de Mexicaan werden door de politie ruim 4 kilo MDMA, bijna 2,5 kilo amfetamine, bijna 47.000 euro aan contant geld en een omgebouwd gaspistool aangetroffen.

De rechtbank heeft de 42-jarige man uit Zaandam en een 36-jarige man uit Mexico veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Zij speelden volgens de rechter een cruciale rol in het drugslab en productie. De verdachten uit Zaandam (55 jaar), de Dominicaanse Republiek (27 jaar) en Koog aan de Zaan (27 jaar) kregen ieder 3 jaar cel voor hun rol. Een 42-jarige Mexicaan moet een jaar de cel in en een zevende verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid.

Bij het bepalen van de straffen hield de rechtbank er rekening mee dat er sprake was van een zeer professioneel lab waarin op grote schaal drugs kon worden geproduceerd en waar een grote hoeveelheid aanwezig waren. Verder weegt mee dat crystal meth vanaf het eerste gebruik direct verslavend is en een verwoestend effect heeft op de gezondheid.