© US Army via Wikimedia Commons

Tot 4,5 jaar cel geëist tegen Utrechters voor wapenhandel via chat-app Telegram

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 4,5 jaar geëist tegen Utrechters voor wapenhandel via Telegram.

In mei 2022 stuit de politie via chat-app Telegram op een openbare groep met de naam ‘Wapenhandel RC’. Agenten chatten met een aanbieder die claimt vuurwapens te kunnen leveren. Er wordt een afspraak gemaakt en de volgende dag kopen de agenten in Utrecht een automatisch vuurwapen en munitie.

Deze zogenaamde pseudokoop leidt uiteindelijk naar drie verdachten die volgens het OM betrokken waren bij de handel in verschillende soorten wapens. Bij een doorzoeking van een woning in Utrecht worden nog twee automatische vuurwapens, met bijbehorende munitie, zestien peppersprays, tien tasers, vier boksbeugels, een stiletto, een ploertendoder, een valmes en drie vilmessen gevonden.

Bij één van de drie verdachten, een 38-jarige man, acht het OM bewezen dat hij van wapenhandel een gewoonte heeft gemaakt. ‘Nu verdachte zich kennelijk al dusdanig in het milieu gevestigd had dat inkoop geen probleem was en uit het dossier afgeleid kan worden dat hij er ook al een aanzienlijk aantal verkocht heeft, kan daaruit geconcludeerd worden dat hij een beroep heeft gemaakt van de handel in wapens’, aldus de officier van justitie bij de rechtbank. Hij wordt gezien als hoofdverdachte en tegen hem is 4,5 jaar cel en een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist.

De 22-jarige man die de hoofdverdachte hielp is volgens het OM schuldig aan het medeplegen van wapenhandel. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Bij de derde verdachte, een 46-jarige man, werden de wapens in huis gevonden en tegen hem werd een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.