Tot 4,5 jaar geëist voor mislukte bevrijdingspoging Mocro Maffia kopstuk uit gevangenis

Justitie heeft gevangenisstraffen van 4,5 jaar geëist voor een mislukte bevrijdingspoging van een Mocro Maffia kopstuk uit een gevangenis.

Op 19 januari probeerden vier mannen Omar L., die vastzit voor een reeks Mocro Maffia liquidaties, te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Met een slijptol en betonschaar probeerden ze de inrichting in te komen. Het plan mislukte omdat de accu van de slijptop leeg raakte voor het viertal binnen was.

Op beelden is te zien dat L. over het hek probeerde te klimmen toen hij door had dat de actie met de slijptol niet zou lukken. De vier mannen die hem probeerden te bevrijden sloegen daarna op de vlucht. Voor ze vertrokken werd een bestelbus in brand gestoken als afleidingsmanoeuvre.

De politie kwam massaal ter plaatse en heeft in de omgeving gezocht naar de gevluchte verdachten. Kort na de mislukte ontsnapping werden de vier Fransen aangehouden en vastgezet. Omar L., die een levenslange celstraf uitzit, werd na de ontsnappingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Tegen de vier Fransen heeft het OM gevangenisstraffen van 4,5 jaar geëist. Daarnaast wil de gevangenis Ooyerhoek in Zutphen de schade verhalen op de verdachten. Bij de mislukte ontsnapping is voor ruim 170.000 euro schade aangericht. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.