© Pexels

Tot 5 jaar cel voor professionele groep plofkrakers die geldautomaten bestelde om te oefenen

Een professionele groep plofkrakers heeft tot 5 jaar cel opgelegd gekregen.

Een rechtbank in Midden-Nederland heeft een groep van vijf mannen en één vrouw veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een professioneel opgezette plofkraakgroep. Volgens de rechtbank was de groep een criminele organisatie die zich richtte op het voorbereiden en plegen van plofkraken in Duitsland. Drie van de verdachten hebben daadwerkelijk een plofkraak gepleegd.

De zaak kwam aan het licht nadat de politie informatie ontving over een aantal gepleegde plofkraken in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In de periode van november 2019 tot februari 2020 werden in verschillende plaatsen in Duitsland geldautomaten opgeblazen. Twee van de gebruikte automaten waren van hetzelfde merk. In januari 2020 bestelde een man een pinautomaat van dit merk en gaf aan dat deze moest worden afgeleverd op een adres in Utrecht. Later werden er nog vijf van deze automaten besteld, opnieuw bedoeld voor hetzelfde adres. De Duitse politie vermoedde dat de automaten werden aangeschaft om ze technisch te onderzoeken en voor proefontploffingen te gebruiken, met als uiteindelijke doel succesvolle plofkraken te kunnen plegen.

De politie plaatste plaatsbepalings- en afluisterapparatuur in de pinautomaten die in Utrecht werden afgeleverd en kreeg zo uiteindelijk de verdachten in beeld. Uit onderzoek bleek dat het adres waar de automaten werden afgeleverd, werd gebruikt als trainingslocatie voor het voorbereiden en plegen van plofkraken.

De rechtbank oordeelde dat vijf van de verdachten een criminele organisatie vormden die zeer professioneel en berekenend te werk ging. Elke verdachte had zijn of haar eigen rol in het geheel. Drie van hen pleegden uiteindelijk ook daadwerkelijk een plofkraak, een ander hield zich vooral bezig met het onderzoeken van de automaten en een vrouw uit Den Bosch maakte de zogenoemde ‘pizzaschijven’ met bijbehorend explosief materiaal die in de geldautomaten werden geschoven.

De rechtbank hield bij het opleggen van de straffen rekening met de professionele en berekenende werkwijze van de verdachten. De mannen die uiteindelijk ook plofkraken pleegden werden veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar, 40 maanden (waarvan 12 maanden voorwaardelijk) en 40 maanden onvoorwaardelijk. De verdachte die zich bezighield met het onderzoeken van de pinautomaten werd veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en de ‘driver’ kreeg een celstraf opgelegd van 9 maanden. De vrouw uit Den Bosch werd veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 8 voorwaardelijk.