© crime-nieuws.nl

Tot 5,5 jaar cel en ontneming van ruim 2,6 miljoen euro voor runnen drugslab Velddriel

De rechtbank heeft tot 5,5 jaar cel en een ontneming van ruim 2,6 miljoen euro opgelegd voor het runnen van een drugslab in Velddriel.

Vier mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege hun betrokkenheid bij het drugslaboratorium in Velddriel. De leeftijden van de mannen varieerden van 21 tot 53 jaar oud. Ze werden schuldig bevonden aan het voorbereiden van de productie van amfetamine, evenals het daadwerkelijk produceren en in bezit hebben van de drug. De politie ontdekte het drugslab op 15 juli 2022 en ontdekte dat het in staat was om op grote schaal amfetamines te produceren. Op het moment van de ontdekking was het lab in bedrijf en waren er 640 liter amfetamine-olie aanwezig. Twee mannen, een 53-jarige man uit Amsterdam en een 21-jarige Braziliaan, werden gearresteerd in een slaapruimte nabij het lab. Later arresteerde de politie een 45-jarige man uit Gelderland en een 37-jarige Nederlander die in België was geregistreerd.

De Braziliaanse verdachte legde een verklaring af waarin hij toegaf dat er drie eerdere productierondes hadden plaatsgevonden en ook de verschillende taken uitlegde die hij en anderen in het lab uitvoerden. De andere drie mannen bleven zwijgen of ontkenden hun betrokkenheid. Ze werden echter toch veroordeeld, deels op basis van de verklaring van de Braziliaan, telefoongegevens en DNA-materiaal dat in het lab werd gevonden.

Amfetamine is een zeer verslavende harddrug. De rechtbank hield de mannen verantwoordelijk voor het bijdragen aan het voortduren van drugshandel en de negatieve effecten die druggebruik heeft op de volksgezondheid en het milieu. Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank rekening met de grote omvang van het lab, dat naar schatting in ongeveer 1,5 maand ongeveer 1.800 liter amfetamine-olie heeft geproduceerd, naast de 640 liter die tijdens de inval werd gevonden. Dit heeft een groothandelswaarde van meer dan 3 miljoen euro. De rechtbank hield ook rekening met de verschillende rollen die de verdachten speelden in de drugorganisatie.

De 37-jarige man bekend als “De Belg” had een leidinggevende en coördinerende rol in de organisatie en was ook actief betrokken bij het drugproces. Hij werd gezien, samen met een onbekend persoon genaamd “Chinees”, die niet werd gevonden of gearresteerd, als de leider van de organisatie. Hij was eerder veroordeeld in België voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium en kreeg 5,5 jaar gevangenisstraf, wat hetzelfde was als de eis van het Openbaar Ministerie.

De 53-jarige man uit Amsterdam had een belangrijke rol in het chemische proces dat werd gebruikt om drugs te maken. Hij gaf de Braziliaan instructies en betaalde hem. Hij werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, één jaar minder dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 45-jarige man uit Gelderland kreeg dezelfde straf als de eis van het Openbaar Ministerie: vier jaar gevangenisstraf. Hij huurde het magazijn, vervoerde medeverdachten vanaf een ontmoetingspunt naar het lab en zorgde voor het transport van goederen van en naar het lab. Hij was eerder veroordeeld voor een drugsdelict met softdrugs en kreeg een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Omdat hij opnieuw heeft overtreden, zal hij de vier jaar gevangenisstraf en de drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten.

De 21-jarige Braziliaan had een ondergeschikte rol. Hij maakte schoon en voerde andere taken uit die hem waren opgedragen. Hij kreeg 3,5 jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De mannen moeten ook de criminele opbrengsten terugbetalen. Het totale bedrag dat de mannen hebben verdiend met de drugproductie, geschat op 2,6 miljoen euro na aftrek van kosten, zal worden geconfisqueerd.