Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 6 jaar cel geëist voor schieten en explosieven bij horecazaken Rotterdam en Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 6 jaar cel geëist tegen een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel voor het beschieten van horecazaken in Rotterdam en Den Haag. Een medeverdachte (20) hoorde 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

De twee verdachten worden ervan verdacht in de nacht van 27 november 2022 driemaal te hebben geschoten op een pand aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam. Op dat moment was er iemand bezig met schoonmaken van een restaurant. De schoten misten hun doel, maar hadden wel kunnen leiden tot gewonden.

Kort daarna plaatsten de verdachten een explosief bij een restaurant in Den Haag. Het explosief ging niet af en de politie kon de verdachten op tijd aanhouden.

De verdachten zouden de aanslagen hebben gepleegd in opdracht van een criminele organisatie. Ze zouden hiervoor betaald hebben gekregen.

De officier van justitie vindt dat de verdachten een langdurige celstraf verdienen. “Deze aanslagen hebben de samenleving in rep en roer gebracht”, zei hij in de rechtbank. “De verdachten hebben zich met gemak laten inzetten door criminele organisaties om dergelijke strafbare feiten te plegen.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.