De schutters springen in een busje en slaan op de vlucht. © Politie

Tot 6 jaar cel voor voorbereiden liquidatie Amsterdam waarbij vriendin doelwit werd doodgeschoten

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het voorbereiden van een liquidatie. De 23-jarige R. krijgt 5 jaar cel en de 24-jarige V. krijgt 6 jaar cel.

De mannen werden ervan verdacht dat zij een peilbaken onder de auto van Anis B. hadden geplakt om zijn locatie te volgen. Anis B. werd op 16 mei 2021 beschoten door mannen met automatische vuurwapens. Hij overleefde de beschieting, maar zijn vriendin, de 27-jarige Ayla Mintjes, kwam om het leven.

De mannen hadden een peilbaken onder de auto van Anis B. geplakt om zijn locatie te volgen. Vervolgens hadden zij de locatie van Anis B. doorgegeven aan schutters. De schutters hebben Anis B. beschoten en zijn vriendin gedood.

De mannen zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een liquidatie. Het hof vindt dat de mannen bewust de aanmerkelijke kans aanvaardden dat hun bezigheden met het peilbaken strekten tot voorbereiding van moord.

V. krijgt een zwaardere straf dan R. omdat hij op de hoogte was van het plan om Anis B. te liquideren en hij de schutters de locatie van Anis B. moest doorgeven. V. had ook al een flink strafblad.

R. krijgt een lichtere straf omdat hij ten tijde van het feit jeugdig was en hij een beperkt strafblad had. De mannen gaan in cassatie tegen de uitspraak van het hof.