© crime-nieuws.nl

Tot 6 jaar geëist tegen bende plofkrakers Utrecht gepakt na bestelling geldautomaat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een bende plofkrakers uit Utrecht. De groep zou betrokken zijn geweest bij twee dodelijke incidenten.

Volgens de officier van justitie vormden de vijf verdachten een criminele organisatie en namen enorme risico’s om buit binnen te halen. De groep sloeg toe bij banken en geldautomaten over de grens in Duitsland. In samenwerking met de Duitse recherche startte de politie een onderzoek. Aanleiding was een tip van een producent van geldautomaten die een verdachte bestelling had gekregen. De politie plaatst afluisterapparatuur en camera’s in de bestelde geldautomaten en laat ze afleveren. Dit leidt naar een loods in Utrecht en de later opgepakte verdachten.

Om buit binnen te halen werden grote risico’s genomen en dat is niet zonder gevolgen gebleven. Eén van de plofkrakers komt op 5 september 2020 om het leven als explosieven onbedoeld tot ontploffing komen in de loods. Tijdens een testrit door een van de verdachten kwam een vrouw uit Nieuwegein, die geen enkele relatie heeft met de plofkrakers, om het leven.

Tegen de verdachten zijn langdurige gevangenisstraffen geëist voor het onder meer vormen van een criminele organisatie. De officier van justitie eiste tegen vijf verdachten onvoorwaardelijke celstraffen voor de duur van zes jaar, twee keer vijf jaar, drie jaar en een keer negen maanden. De strafeis tegen de zesde verdachte zal later volgen. Het OM is ook nog van plan om een ontnemingsvordering te eisen.