Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Tot 6 jaar geëist voor witwassen met aankoop panden in Breda via internationale witwasconstructie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 6 jaar geëist voor een witwasconstructie met panden in Breda. Op deze wijze zouden er miljoenen zijn witgewassen.

Het strafrechtelijk onderzoek kwam in 2018 aan het rollen nadat de internationale witwasconstructie, waarbij twee verdachten voor grote bedragen panden in Breda opkochten, werd ontdekt. Hieruit bleek dat via buitenlandse bedrijven in onder meer Bosnië, Slovenië en Spanje geld naar Nederland werd doorgesluisd. Hiervan kochten de getrouwde verdachten, man (43) en vrouw (41), woonhuizen en andere panden in Breda op de Haagdijk, de Slingerweg en op Blauwtjes met een totale aankoopwaarde van rond de 2,4 miljoen euro.

Naast het aankopen van de panden zouden de verdachten ook grote bedragen contant hebben opgenomen. Het gaat om een bedrag van meer dan een half miljoen euro. Het stel hield er volgens de officier een luxueuze levensstijl op na. ‘Hun vaste verblijfadres is duur ingericht. Zo werd er onder meer veel dure kleding en sieraden aangetroffen en in beslag genomen. Ook bezit bezit het echtpaar luxe voertuigen, waaronder meerdere Porsches, een Hummer, Mercedes en BMW’, aldus een van de officieren van justitie.

Volgens het OM hebben de verdachten een redelijk geraffineerde witwasconstructie opgezet. ‘In het buitenland zijn meerdere bedrijven opgericht die als dekmantel dienden om het geld door te sluizen. Hiervoor gebruikten of misbruikten ze diverse personen en rechtspersonen, allemaal voor eigen gewin’, aldus een van de officieren van justitie.

Op alle panden en woonhuizen gelinkt aan de verdachten is door het OM beslag gelegd. Ook is beslag gelegd op diverse luxe voertuigen en bankrekeningen in binnen- en buitenland. De man hoorde zes jaar cel tegen zich eisen. De vrouw moet 2,5 jaar de gevangenis in als het aan justitie ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.