Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Tot 6,5 jaar cel voor miljoenen aan cocaïne op cokeboot ‘De Zeeland’

De rechtbank heeft tot 6,5 jaar cel opgelegd aan een aantal mannen voor betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. Op het strand van Cadzand spoelde vorig jaar de sportvisboot ‘De Zeeland’ aan die gevuld bleek met cocaïne.

Op 15 januari 2016 onderschepten de politie en douane een grote partij cocaïne na een storm waarbij de opvarenden gered moesten worden door de Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Vervolgens is de boot met 1.200 kilo coke aangespoeld in Cadzand.

De 25-jarige schipper van de cokeboot kreeg een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd, tegen hem was 8 jaar cel geëist. Naast de schipper kreeg ook een 43-jarige man uit Vlissingen en een 31-jarige man uit Middelburg vijf jaar cel opgelegd. Tegen hen was zes jaar geëist.

Een 52-jarige man uit Steenbergen kreeg de hoogste straf van 6,5 jaar cel. Tegen hem was 11 jaar geëist omdat hij ook in het bezit bleek te zijn van vuurwapens. Een man uit Halsteren kreeg eveneens 6,5 jaar opgelegd. De kapitein van de sleepboot die ‘De Zeeland’ naar de kust moest slepen kreeg ook 5 jaar cel. De kok die aanwezig was op de sleepboot is vrijgesproken. Tegen hem was 5,5 jaar geëist.