Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Tot 7,5 jaar cel voor smokkel cocaïne via Schiphol in vliegtuigen uit Suriname

De rechtbank Noord-Holland heeft gevangenisstraffen tot 7,5 jaar opgelegd voor drugssmokkel via Schiphol met hulp van medewerkers.

Na informatie dat diverse mensen, ook medewerkers van luchthaven Schiphol, zich zouden bezighouden met de invoer van drugs via de luchthaven Schiphol, is begin maart 2017 het onderzoek Tanybryn gestart. Daarbij ging het om invoer van cocaïne in onder meer de laadruimte van vliegtuigen die uit Suriname kwamen.

Tijdens het onderzoek kwamen negen verdachten in beeld die betrokken waren bij acht incidenten van mei 2017 tot november 2017. In vier gevallen heeft de douane cocaïne kunnen onderscheppen en in beslag genomen. In twee gevallen, op 10 mei en 4 juni 2017, is in het achterste vrachtruim van het vliegtuig achter een plafondplaat cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. Het ging om 34 kilogram cocaïne. De rechtbank gaat er afgaande op de werkwijze vanuit dat er ook bij een eerder transport, op 4 mei 2017, een hoeveelheid cocaïne het land in is gesmokkeld.

Op 13 juni 2017 is er bijna 3 kilogram cocaïne in het vliegtuig gevonden en in beslag genomen. Eind juli (de 28ste) was het weer raak en zijn in twee AKE’s (bagagecontainers) van een vliegtuig zeven staafvormige voorwerpen aangetroffen met in totaal ongeveer 1,5 kilogram cocaïne.

Op basis van tapgesprekken, observaties, camerabeelden en verklaringen van twee verdachten, heeft de rechtbank acht verdachten voor de invoer van cocaïne of voorbereidingshandelingen daarvan veroordeeld. In de zaak van de negende verdachte is het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard omdat deze verdachte inmiddels was overleden. In drie gevallen ging het om Schipholmedewerkers, één verdachte was een oud-Schipholmedewerker. Er zijn straffen van 9 maanden tot 7,5 jaar opgelegd. De verdachten en het OM kunnen nog in hoger beroep.