Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Drugscrimineel veroordeeld voor smokkel tonnen drugs vrij na blunder Spanje en België

Een drugscrimineel veroordeeld tot zes jaar voor het smokkelen van tonnen drugs, komt door een foutje van België en Spanje op vrije voeten.

Het gaat om de Belgische Marokkaans Mohamed M. die in 2010 in Barcelona is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. M. was volgens de Spaanse politie betrokken bij het smokkelen van zeker 3000 kilo drugs.

De man werd vorig jaar aangehouden en is vastgezet om zijn opgelegde straf uit te zitten. In 2019 werd hij op verzoek van de Spaanse justitie uitgeleverd aan België om daar zijn restant van 5,5 jaar uit te zitten. M. had toen pas net vijf maanden doorgebracht in een Spaanse gevangenis.

De raadkamer in Brussel heeft naar de zaak gekeken en oordeelde dat het vonnis van februari 2010 inmiddels verjaard was. Spanje diende het verzoek tot uitlevering aan België op 1 april 2019 in, waarop België de uitspraak pas op 1 oktober 2020 heeft erkend. Door deze juridische blunder komt Mohamed M. na zes maanden alweer vrij.