Tot 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen ‘Suske en Wiske’ in grote Exclu en Encrochat drugszaak

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eiste vandaag gevangenisstraffen tegen vier van de acht verdachten in een omvangrijke zaak die draait om de productie en handel in (hard)drugs. De hoofdverdachten, die bekend stonden onder de bijnamen ‘Suske’ en ‘Wiske’, zouden een coördinerende rol hebben gespeeld bij de productie en verkoop van onder andere MDMA en amfetamine.

Hoofdverdachten ‘Suske’ en ‘Wiske’

De 53-jarige verdachte uit Doetinchem, bekend als ‘Suske’, wordt ervan beschuldigd tussen januari 2020 en februari 2023 op grote schaal betrokken te zijn geweest bij de productie en verkoop van drugs. Hij zou honderden liters en kilo’s drugs hebben geproduceerd en verkocht, waaronder 500.000 Xtc-pillen en 187,2 kilogram MDMA. In zijn woning en bedrijfspand werden bij een inval drugs, een wapen, en munitie gevonden. Daarnaast heeft hij volgens het OM 48.627 euro witgewassen. Tegen hem is een gevangenisstraf van 10 jaar geëist.

De 54-jarige verdachte uit Westervoort, bekend als ‘Wiske’, werkte nauw samen met ‘Suske’ en was betrokken bij drugslabs in Didam en Kortemark (België), evenals een ‘pillentikhok’ bij de moeder van een andere verdachte. Hij regelde productieprocessen, transporten, en financiële zaken. Ook tegen hem is een gevangenisstraf van 10 jaar geëist.

Andere Verdachten

Naast ‘Suske’ en ‘Wiske’ stonden vier andere verdachten terecht voor hun rol in de drugsproductie en handel. Tegen deze verdachten zijn gevangenisstraffen geëist variërend van 5 tot 8 jaar, afhankelijk van hun betrokkenheid bij het productieproces en transport. Gisteren eiste het OM al gevangenisstraffen tot zes jaar tegen vier andere verdachten in deze zaak.

Onderzoek en Bewijs

Het bewijs tegen de verdachten is voornamelijk gebaseerd op ontsleutelde communicatie via de versleutelde diensten Exclu en Encrochat. Deze diensten werden gebruikt om heimelijk berichten uit te wisselen over de productie en handel in drugs. De politie ontdekte meerdere drugslabs in Didam, Kortemark, Dodewaard en Doetinchem tijdens hun onderzoek.

Conclusie van het OM

Het OM benadrukt de ernst van de langdurige grootschalige handel in verdovende middelen en de vervaardiging van synthetische drugs. Dit gaat vaak gepaard met andere vormen van zware criminaliteit, ontwrichtende effecten op de samenleving, en milieuschade. Een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf is daarom passend volgens het OM.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de acht verdachten vindt plaats gedurende negen zittingsdagen in de laatste week van mei en de eerste week van juni. Uitspraak in de zaak wordt over twee weken verwacht.